Termékeink

HP4

beltéri hőszigetelő és hővisszaverő bevonat

HP4+

kül -és beltéri hőszigetelő és hővisszaverő bevonat

HP4  ALAPOZÓ
univerzális koncentrátum

GREEN SHIELD

hőszigetelő betonadalék, könnyű és környezetbarát.

KVARC SHIELD

hőszigetelő külső vakolat

Facebook

Tanácsok, ötletek, tippek

Nem minden épület, ezek szigetelése és megoldandó problémái sem egyformák. Az alábbiakban néhány, vásárlóink részéről felmerült konkrét kérdést igyekszünk bemutatni:

 

Van egy régi falusi házunk, amolyan klasszikus parasztház. Nem használjuk egész évben, inkább csak nyaralóként funkcionál. Sajnos minden évben újra kell meszelni, mert a sarkoknál megjelenik a penész.
Jó volna szigetelni, de félünk, hogy így elvész a ház hagyományos jellege.

 

Tudjuk és látjuk, egyre nagyobb teret hódit a "visszatérés a gyökerekhez" irányzat az építészetben is. Sokan vannak, akik a modern építési megoldások helyett a hagyományos népi, paraszti építészeti megoldások, anyagok felé próbálnak visszanyúlni. Vesznek egy leromlott, elhagyott parasztházat és megpróbálják visszaállítani az eredeti állapotokat. Általában az az ideológiai alapja a dolognak, hogy a régiek egészségesebben, "természetközelibben" éltek és bizony sok modern kori probléma megelőzhető volna ha visszatérnénk a hagyományokhoz. Sok esetben - legalábbis részben - igazuk is van. Azonban van azért néhány olyan szempont amire a hagyományos építészet nem nyújt megoldást, hiszen annak idején ezeket a problémákat nem is ismerték. Igaz, hogy egy 60-80 cm vastag vegyes- vagy akár vályogfalazat egész jó hőszigetelési mutatókkal rendelkezhet. És optimális körülmények, időjárási viszonyok között még a klíma, a páratartalom is jól alakulhat a lakótérben. Azonban egy ilyen hagyományos kialakítás sokkal komplexebb, és érzékenyebb lehet mint egy modernebb, zárt rendszer. Ráadásul azért a hagyományos épületen lehet hogy a nyílászárókat azért modernebbre cserélnénk, a padlásdeszkák helyett is jól záró födémet szeretnénk, modernebb fűtéssel látnánk el, stb-stb. 

És bizony egy ilyen háznál ezek a változások komoly problémákat okozhatnak. Kialakulnak hőhidak, vizesedő, penészedő északi sarkok, vagy épp a pince, vagy a szigeteletlen alap felől támadó nedvesedés.
Ezekre a problémákra jelenthet megoldást a
HP4
belső bevonat. Ez a bevonat, ha megfelelően szórjuk fel a falra, nagyon szép rusztikus felületet biztosít, a színe pont olyan fehér mint egy klasszikus meszelt felületnek. Ugyanakkor hosszú évekre elejét veszi a párával, penészedéssel kapcsolatos problémának. A fantasztikus páraszívó/elvezető képessége jól kiegészíti a hagyományos falazat tulajdonságait. Segítségével valóban kiaknázhatjuk a klasszikus építészetben rejlő lehetőségeket, ugyanakkor a mai kívánalmaknak megfelelő, egész évben egészséges klímájú lakókörnyezetet biztosíthatunk családunk számára.

 

 

Ha jól tudom, a HP4 termék eredetileg glett. Vagyis glettelővassal kell felvinni a falra, a kívánt vékony rétegben. Én saját magam tervezem megoldani a szigetelést, és ez a glettelés bizony nem túl egyszerű munka. Ugyanakkor már több helyen olvastam, hogy most már szórni is szokták a hasonló anyagokat. A HP4 esetében is működik ez?

 

Igen. A HP4 bevonat a megfelelő hígításban alkalmas a speciális szórópisztolyokkal való munkához. Szinte minden neves barkácsgép-gyártó (pl.: Wagner, Bosch, B&D) választékában lehet találni direkt fal festésére készült alacsony nyomású de sűrűbb festékkel is elboldoguló szórópisztolyokat. Ezen szerszámok általában kiválóan alkalmasak a HP4 bevonat felhordására is! A szerszámok már 30-50e Ft. körüli összegért elérhetőek. Akár egy munka miatt is megérheti megvenni ezeket, de persze ha már megvannak nyilván lesz dolguk máskor is. Akinek van némi jártassága és kedve az ilyen jellegű munkához, velünk igazán kedvező áron és gyorsan megoldhatja a lakás/ház szigetelését.

Azonban van néhány fontos szempont, amire figyelnünk kell. A HP4 termék hővisszaverő képességét a termékben található apró vákumgömböcskék adják. Ezek a gömbök csak bizonyos fizikai nyomást bírnak ki, túl nagy igénybevétel esetén sérülnek, így hővisszaverő képességük csökken. Ezt elkerülendő, az anyag hígításánál és keverésénél óvatosan járjunk el, csak lassú fordulatú keverőgépet használjunk, legjobb a kézi keverés. A felhasználás esetén pedig ügyeljünk arra, hogy a pisztoly üzemi nyomása ne haladja meg az 5 BAR-t. A szórás esetén maximum 25 %-ban hígíthatjuk a terméket. A túlhígítástól óvakodni kell, inkább kisebb lépésekben adagoljuk a HP4-hez a vizet, amíg a kellő viszkozitást elérjük. Ez így leírva elsőre kicsit macerásnak tűnhet, de higyje el, ha "beáll a kezünk" a kellő keverési arányra, már gyorsan megy a hígítás. Szintén számítani kell arra, hogy a kívánt rétegvastagságot csak több szórt réteg biztosítja, ez az adott géptípustól és a szükséges hígítástól függ.

Ha kérdés merül fel a választandó géptípussal, vagy akár a szükséges hígítással kapcsolatban, nyugodtan kérdezzenek, segítünk. 

 

 

Tapétára, vagy tapéta alá használhatjuk-e a Hőpajzs HP4 terméket?

 



A válaszunk az, hogy NEM javasoljuk. A HP4 termék egyik fő előnye épp lélegző, szellőző volta, tehát hogy képes felvenni és továbbvezetni a keletkező párát/nedvességet mindkét irányba. Ehhez viszont szükséges hogy ne legyen semmilyen párazáró, pórustömítő anyag a bevonat és a fal között. A tapétaragasztók viszont éppen hogy tömítik a fal/vakolat pórusait. És a vastagabb tapéták sokszor anyagukban sem légáteresztők. 
Természetesen a HP4 bevonat hővisszaverő képessége így is érvényesül, de azért azt javasoljuk, hogy az összes jó tulajdonság kiaknázása miatt a szigetelt falon inkább ne használjunk tapétát.

 

 

 

Honlap készítés