Termékeink

HP4

beltéri hőszigetelő és hővisszaverő bevonat

HP4+

kül -és beltéri hőszigetelő és hővisszaverő bevonat

GREEN SHIELD

hőszigetelő betonadalék, könnyű és környezetbarát.

KVARC SHIELD

tűzállóhőszigetelő külső vakolat

Facebook

HP4 beltéri hőszigetelő és hővisszaverő bevonat


HP4 – beltéri hőszigetelő és hővisszaverő bevonat

A HP4 (HŐPAJZS4) beltéri hőszigetelő és hővisszaverő bevonat egy magyar fejlesztésű és gyártású bevonat. Működési elve más, mint a közismert szigetelőanyagoknak: a hő terjedését szerkezetéből adódóan homogén módon, egyenletesen szétszórva visszaveri a helyiségbe.
Ennek köszönhetően csökkenti a falak hőelnyelését, biztosítva az energiamegtakarítást. Ezen túl jelentősen csökkentheti a falak penészesedésének újraképződését. Különösen alkalmas panel -és téglaépületek
szigetelésére, tűzfalak, hőhidak, fűtőtestek mögötti fal részeken alkalmazva, és olyan felületeken, ahol a vízpára lecsapódása penészesedést okozhat.

A  hősugárzás akár 80%-át visszaveri a helyiségbe, így a nyári hónapokban csökkenti a helyiség felmelegedését, téli hónapokban egyenletes gyors felmelegedést biztosít.
HP4 használatával a fűtési és hűtési költség 20-40%-a megtakarítható. Fokozott mértékben javítja a helyiség komfortját, valamint a kivitelezés során minimális költségek merülnek fel egyéb más hőszigetelő anyagok alkalmazási költségeivel szemben.

Működési mechanizmus: 

A HP4 egy hőreflexióra, rétegbeni hővisszaverésre képes bevonat. 10-120 mikron méretű kicsiny vákuumgömböcskék sokaságából áll, a bennük lévő vákuum miatt a hő -hőközvetitő közeg hiányában- csak sugárzás útján tud terjedni, így a gömbök falán ki- és belépéskor a sugárzás megtörik, az eredeti irányát elveszítve homogén módon visszaverődik a helyiségbe. A vákuumgolyók közti rések kapilláris hatása miatt szárítja a falakat, valamint  nagy -rendezetlen- belső felületének köszönhetően elpárologtatja a nedvességet. Az anyag ezen felül felületében nedvességet tud tárolni, és így szabályozólag hat a helyiség páratartalmára.

A HP4 vákuumgömböcskéi a meleget a falról visszaverődve oszlatják el és kellemes hőérzetet eredményeznek. A bevonat alkalmazásával javul a helyiség hőkiegyenlítettsége: a meleg azonos mértékben terjed szét, ezáltal jelentősen kevesebb fűtési energiára van szükség. A helyiség adottságaitól függően akár 20-40%-kal is csökkenthetőek általa a fűtési költségek. Nedvesség-szabályozó hatása a HP4 bevonatot kiválóan alkalmassá teszi magas páratartalmú helyiségekben történő alkalmazásra, például pincék, konyhák, fürdőszobák, zuhanyzók és szaunák esetében. A HP4 nem akadályozza meg, hogy a fal bizonyos mértékben belülről átmelegedjen, ezáltal nem teszi ki fagyveszélynek a falban húzódó vízvezeték csöveket.

TŰZ: A HP4 nem éghető szigetelőanyag, szemben a polisztirol vagy más szintetikus alapanyagú szigetelésekkel.

VÍZ: A szálas külső szigetelő táblák (kőzet- vagy üveggyapot) nagyon érzékenyek a nedvességre. Ha valahol víz kerül a szigetelőanyagba (sérült eresz vagy nagy vihar hatására), ott drasztikusan csökken a szigetelés hatásfoka. A HP4 bevonat alkalmazásakor ez a probléma nem merül fel, a bevonat nagy mennyiségű nedvességtől is meg tud szabadulni.


Penész probléma

A HP4 használata megszünteti a hőhidakat és nagy mértékben csökkentheti a  penész problémák újbóli kialakulásának lehetőségét. A hőhídnál a fal felületi hőmérséklete alacsonyabb, mint a környezetében, így a levegőben lévő pára a felületre kicsapódik. A falak felületén kialakuló apró vízcseppecskék adnak lehetőséget a levegőben jelenlevő penészgombák megtelepedésének.

Alkalmazási felületek

A HP4-et alkalmazhatjuk beltéri vakolat, beton és gipszkarton felületeken, fa, fém és üvegfelületeknél. HP4 alapozó használata ajánlott. A követelményeknek megfelelő betonra, mészcement és mészcement kötésű vakolatra, a panel és téglaépületeknél, tűzfalaknál, hőhidaknál, a fűtőtestek mögötti fal részeknél, ahol a vízpára lecsapódása penészesedést okozhat, és minden nem megfelelően szigetelt épületnél, ahol a szigetelés vastagsági korlátokba ütközik.

A szigetelés +15°C feletti helyiségben  használható, felhordásához nem szükséges állványzat, több fázisban, helyiségenként is alkalmazható.  

A HP4 használata

A HP4 hőszigetelés használható minden olyan esetben, ahol a hőszigetelés vastagsági korlátokba ütközik. Így műemlék vagy műemlék jellegű épületeknél, ahol a szigorú szabályozás miatt nem lehet az épületek beltéri szigetelését más hőszigetelő anyagokkal megoldani.

Társasházak esetében, ha a lakók nem járulnak hozzá, hogy a homlokzatot szigeteléssel lássák el, a HP4 beltéri hőszigetelő anyag ebben az esetben is megoldást jelent.

A nyaralóknál, hétvégi házaknál még előnyösebb a beltéri hőszigetelés, mivel az ingatlan csak ritkán és rövid ideig van használatban. A HP4 nem csak szigetel, hanem hő visszaverésre képes felületet biztosít. A bevonat által visszavert hő nem a levegőt, hanem a tárgyakat és a helyiségben tartózkodókat éri, így sokkal jobb komfortérzetet biztosít.

Felhasználás

A HP4 bevonat alkalmazása szilárd, száraz és pormentes felületre történik. A felületet zsírtalanítani szükséges, ha már festékkel kezelt felületről van szó. Az egyenetlenségeket, és repedéseket felületkiegyenlítéssel korrigáljuk. Fontos figyelmet kell fordítani az anyag alacsony fordulatszámon való összekeverésére, az összetevők sérülésének elkerülése érdekében.

A bevonat vízzel higítható (2-7%-ban). Túl hígítás esetén elveszítheti tulajdonságait.

Az anyag törtfehér színű, könnyen felkeverhető, paszta konzisztenciájú, vizes bázisú színezőpasztákkal színezhető, így akár a festési művelet is elhagyható. Felhordható kézi gletteléssel, megfelelő hígításban szórópisztollyal  is felhordható.

Száradás után csiszolható (enyhe nyomással, 150-es polír papírral), hőmérséklettől függően 4 óra elteltével. Csiszoláskor porálarc (respirátor) használata ajánlott. A felület teljes száradása után lég -és páraáteresztő festékkel átfesthetjük (akár 30-szor), a bevonat ez esetben sem veszít a tulajdonágaiból.

A HP4 szerkezete a kötőanyag miatt bizonyos fokú rugalmassággal rendelkezik. Ezért elrejtheti a falakon található hajszálrepedéseket.

A HP4 mindenhol, az iparban is használható, ahol hőveszteség van. Száradás után, szélsőséges hőmérsékleteknél ,+400°C és -30°C között alkalmazható. Technikai tudnivalók

A HP4 összetétele: Vizes alapú diszperziós anyag –PVAc, VAc, termoaktív összetevők- BGL aditívumok.

Színezhetőség: HP4 színezhető, vízzel hígítandó színezékkel, a maximális színezék mennyisége nem haladhatja meg az alapanyag 7-10%-ának súlyát.

Rétegvastagság: A TÜV és a Veszprémi Egyetem vizsgálatai alapján 1 mm rétegvastagságban felhordva a hősugárzás 85-90% -át visszaveri a helyiségbe. 

Munkaruha/tisztíthatóság: Szennyeződés esetén vízzel kimosható. 

Raktározás és szállítás: Gyári, bontatlan csomagolásban raktározhatjuk temperált raktárhelységben 1 éven keresztül. Védjük a fagytól. Raktározási és szállítási hőmérséklet +5 ºC –tól +65 ºC – ig.

Szavatossági idő: 1 év bontatlan csomagolásban a gyártás időpontjától. Felbontás után rövid időn belül felhasználandó.

Csomagolás/kiszerelés: 5-10-18 literes műanyag vödörben.

YouTube csatornánkon megtekinthet néhány tesztet a HP4-ről itt.

 

Felmerülő kérdése esetén kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, a honlapon feltüntetett elérhetőségek bármelyikén.

Honlap készítés