Penészedés, penészesedés megszűntetése

Szülőként sokan ismerhetjük az érzést, amikor gyermekünk hirtelen kicsit máshogy kezd viselkedni. Esetleg úgy érezzük, mintha máshogy venné a levegőt, kicsit mintha többet kaparna a torka, mintha egy kicsit meg lenne fázva.  Mintha többet köszörülné a torkát és többet szipogna. Ha olvastunk már az allergiáról és az asztmáról, ilyenkor átfuthat rajtunk, csak nem valami ilyesmi ütötte épp fel a fejét szemünk fényénél is?


Sokat foglalkoztat minden szülőt a gyermeke egészségének megőrzése. Manapság már - főképp az internet térhódításának köszönhetően - egyre több helyen olvashatunk mind több egészségkárosító hatásról, korábban biztonságosnak, sőt kifejezetten egészségesnek hitt élelmiszerektől a legkülönbözőbb szennyező és vegyi anyagokig bezárólag. A statisztikák ráadásul azt is mutatják, valóban folyamatosan nő például a légúti megbetegedések vagy ezekkel összefüggő asztmás, allergiás megbetegedések száma. Ezeket sokan „civilizációs problémának” tekintik, azt mondják egyszerűen túl puhányok lettünk, immunrendszerünk túlságosan sérülékeny. És valami igazuk talán lehet is. De van bizony sok olyan ok, ami a saját lakókörnyezetünkből indul ki. Talán a legfontosabb ilyen ok a lakásunkban található penészgombák hatása. Sokan nem is tudják, milyen sokféle, és sokszor láthatatlan penészfajta található még a látszólag penészmentes lakásokban is. 


A penészedés persze régen is jelen volt a lakásokban, de a mind tökéletesebben szigetelt otthonok esetében új területeken is megjelenik. Sokan nem tudják hogy egy átlagos lakásban pusztán két-három ott élő ember milyen komoly mennyiségű párát tud termelni. Ehhez jön a tisztálkodással, főzéssel, takarítással termelődő pára mennyisége. Ugyanakkor a mind tökéletesebben szigetelő nyílászárók, a párazáró külső falszigetelés szinte teljesen elzárják a szellőzés útját.

Hogy mit tehetünk ez ellen? Hiszen a hőszigetelés fontos, a mind magasabb energiaárak mellett muszáj valahogy spórolnunk! Ez valóban igaz. De szerencsére vannak már olyan szigetelési megoldások, amelyek a hőszigetelés és hővisszaverés mellett biztosítják a kellő szellőzést, sőt a levegő páratartalmát is egy adott, ideális szinten tudják tartani.

Ha érdekli ez a megoldás, itt olvashat róla bővebben:


Szigetelés a Hőpajzs HP4 bevonattal - a penész száműzése.


Honlap készítés