Hogyan működik a HP4?

A HP4 bevonat több ponton is teljesen különbözik a hagyományos hőszigetelő technológiáktól:


  • HP4 nem hagyományos hőszigetelésen alapuló anyag, hanem egy hőreflexióra, rétegbeni hővisszaverésre képes bevonat. A HP4-ről fontos tudni, hogy a vákuumgömbökben levő vákuum miatt a hő – hőközvetitő közeg hiányában –  csak sugárzás útján tud terjedni, így a gömbök falán ki- és belépéskor a sugárzás megtörik, az eredeti irányát elveszítve homogén módon visszaverődik a helyiségbe úgy, hogy a visszaverődés iránya független az eredeti iránytól.

  • Téli hónapokban helyiséget határoló falakon kivezetett hő eléri a HP4 bevonatot, ott nem tud hőátadással terjedni az átadó közeg hiánya miatt, így  kénytelen sugárzás formájában továbbhaladni, miközben megtörik, reflektálódik, és nagy része bennmarad az épületben.

  • A HP4 vákuumgömböcskéi a meleget nem csak a falról visszaverődve oszlatják el, hanem kellemes hősugárzást, nagyon jó hőérzetet  is eredményeznek. A hősugárzás révén a sugarak energiájukat közvetlenül a testeknek adják le a helyiségben, a köztes levegő felmelegítésének közbeiktatása nélkül. Ezért a HP4  alkalmazásakor a kellemes hőmérséklet eléréséhez jelentősen kevesebb fűtési energiára van szükség. Egy pontszerű hősugárzással ellentétben a meleg egy HP4-el kezelt falról azonos mértékben terjed szét a helyiségben. Már alacsony szobai hőmérséklet esetén  is kellemesen hőérzetet biztosítunk magunknak, ezen kívül akár 20-40%-kal is csökkenthetjük fűtési költségeinket a helyiség adottságaitól függően.  A melegebb hónapokban a HP4 bevonat kapilláris hatás miatt nedvességet vesz fel a levegőből és a gömbök felületi tulajdonsága miatt elpárologtatja azt. A párolgásból eredő hőcsökkenés, kellemesen hűsítő érzést kelt,  ezáltal a „klímaberendezést” is megspórolhatjuk.

  • HP4 nagy – rendezetlen – belső felületének köszönhetően, segíti a nedvesség kapilláris elszállítását a falból. A HP4 ezenfelül felületében nedvességet tud tárolni, és így szabályozólag hat a helyiség páratartalmára. Ez a nedvesség-szabályozó hatás a HP4 bevonatot kiválóan alkalmassá teszi magas páratartalmú helyiségekben történő alkalmazásra  például pincék, konyhák, fürdőszobák, zuhanyzók és szaunák esetében. A bevonat megszünteti a penészgombák kialakulásának veszélyét.
Honlap készítés